english deutch français italiano
Přihlášení
jméno:
heslo:
Registrace | Poslat heslo
Dřevčická 635
108 00 Praha 10 Malešice
telefon: 255 797 455
mobil: 777 666 623
email: info@kvetiny-pro-radost.cz

Dnes má svátek: Jiří (zítra Karina)

Hledat na tomto webu:

 
 
paysec

Počasí nejen pro Vaše květiny

Stevie sladká pomáhá i diabetikům

Cukrovka neboli diabetes mellitus. Cukrovka nezpůsobuje diabetikům bolest, proto ji mnohdy přehlíží. Je to chyba, protože dlouhodobé zvýšení hladiny krevního cukru postihuje tepny a cévy očí, nervů a ledvin.

Je to endokrinní onemocnění způsobující poruchu látkové přeměny. Příčinou je porucha vylučování inzulíny, jeho nedostatečný účinek, nebo kombinace obou faktorů.

V roce 1991 byl Mezinárodní federací diabetu a světovou zdravotnickou organizací vyhlášen světový den diabetiků. 13 listopadu

Cukrovka 1. typu má často rychlý a dramatický začátek. Postihuje mladší lidi a je podmíněna imunulogicky.
Cukrovka 2. typu vzniká často až v dospělosti, po čtyřicátém roce života a tvoří až 90 procent všech případů onemocnění.

V roce 2011 se na tuto nemoc léčilo více než 825 tisíc pacientů a toto číslo se stále zvyšuje.




- Stevie rebaudiana Bertoni  - stevie sladká

Říká se jí také sladká tráva, případně medové lístky. Má komplex sladících látek a léčivé účinky.

Rostlina obsahuje - steviol -glykosidy. Jeden z glykosidů - STEVISOID - je 200 až 300 krát sladší než sacharoza. Neboť má nulovou kalorickou hodnotu, hodí se nejen jako přírodní sladidlo pro diabetiky, redukční diety, ale také je vhodným doplňkem při léčbě vysokého krevního tlaku, psychickýh problémů, nebo únavě. Navíc likviduje řadu bakteriálních ústní mikroflóry a zabraňuje tak zubnímu kazu.

Z domova horských tropů severní Paraguayi, kde ji domorodci užívají jako přírodní sladidlo již po staletí se dnes komerčně pěstuje také v Thajsku, Indonesii, Číně, Japonsku, Brazilii, ale také Německu i Bulharsku. Ročně je tak vyrobeno několik tisíc tun stevisoidu z kterého se vyrábí sladidlo, které může nahradit sacharozu.

Zajímavostí je, že navzdory prokázaným účinkům se v USA v devadesátých letech o její užití jako doplňku stravy hodně diskutovalo a schválení stevie pravděpodobně bránila silná cukrovarnická loby. Ve Francii byla schválena jako sladidlo až v roce 2009 a jednání pro EU probíhala  v roce 2011.

UPOZORNĚNÍ:
Pokud chce někdo uvádět na trh rostlinu Stevia rebaudiana Bertoni, její čerstvé nebo sušené části (např. listy), jedná se o tzv. potravinu nového typu, která zatím v Evropě nebyla povolena jako potravina nebo potravinová složka.

V ČR se - stevie rebaudiana - prodává jako sladká ústní voda pod názvem Sladký polibek ( čistota jen asi 60% ) a 20 % extrakt z listů, Steviana v prášku, nebo tabletách. Mnozí uživatelé zmíněných produktů si stěžují na specifickou pachuť, která může spotřebitele rušit. Dobře je hodnocen extrakt vyráběný v USA.

Použití - čerstvé listy - můžete vylouhovat. 1-2 čerstvé listy nakrájené na malé kousky, vložíme přímo do šálku a necháme asi 15 minut s některou z čajových směsí louhovat. Ale listy Stevie můžete používat i zmražené, nebo sušené. A sušené lístky stevie, které pro použití můžeme nadrobno rozsekat nebo rozemlít, jsou sladší než lístky čerstvé.

Stevoisid je vhodný pro přípravu čajů, dietních jídel, zákusků a moučníků.



Od jara do podzimu ji můžete i v našich podmínkách pěstovat na teplém, slunečném  místě. Obsah steviolů ( sladkost listů ) klesá přes zimu až o 50%. Stévie dobře snáší řez, takže  ji můžete zmladit sestřižením výhonů na 10 - 15 cm výšky. Z jedné vzrostlé rostliny získáte až 0,5 kg sušených lístků.

Z jara rostlina vyroste do 20 cm a přes léto stále roste. Roste i přes zimu, ale potřebuje teplotu 15 - 20 C. Klesne - li teplota pod 5 - 8 C, nadzemní část odumře a rostlina přezimuje v kořenech. Z jara můžete kořenové trsy rozdělit.

Zeminu udržujte stále mírně vlhkou. Dlouhodobější přemokření zeminy, nebo její přílišné proschnutí rostlině škodí.

Naše doporučení - loňské listy ostříhat až z jara, kdy začnou růst nové listy.


Náhradou sacharozy může být i - SUKRALOZA - prodávaná pod obchodním názvem Splenda.
Jedná se o nízkokalorické sladidlo, které se používá do potravin a nápojů.
V roce 1967 jej získali chemickou přeměnou sacharózy, vědci z Queen Elizabeth College v Londýně. Možná jej znáte pod názvem E955. Je to zdravější a méně kaloričtější varianta cukru, sladší více než 500krát.

Nemá prokázány žádné vedlejší účinky a j
e vhodná pro děti, těhotné ženy i diabetiky. Sukralóza se začala prodávat nejdříve v Kanadě roku 1991, 1993 v Australii, 1996 na Novém Zélandu. Později v dalších státech. Evropskou unií byla schválena roku 2008

All rights reserved. © KvětinyProRadost